Gedurende de proeftijd kan de arbeidsovereenkomst per direct worden opgezegd, zowel door de werkgever als door de werkgever, zonder dat hiervoor toestemming nodig is van de rechter of van het UWV. Ontslag tijdens de proeftijd is dus toegestaan.
Proeftijd bij tijdelijk- en vast contract
De proeftijd moet schriftelijk zijn overeengekomen en de duur van de proeftijd moet aan bepaalde regels voldoen: als het een tijdelijk contract betreft, met een duur van langer dan zes maanden en tot twee jaar, dan mag de proeftijd slechts één maand duren. Dit geldt ook als het contract voor een bepaald project of in geval van bijvoorbeeld ziektevervanging is aangegaan. In een contract voor onbepaalde tijd mag een proeftijd van twee maanden worden afgesproken, evenals in een contract voor bepaalde tijd met een duur van 2 jaar of langer. In een contract van zes maanden of korter mag géén proeftijd worden opgenomen.
Ontslag tijdens proeftijd zonder reden
Er hoeft geen reden voor ontslag tijdens proeftijd te worden opgegeven, behalve als de werknemer daar expliciet om vraagt. Als die reden discriminatoir is, bijvoorbeeld vanwege zwangerschap of vanwege een bepaalde geloofsovertuiging, dan kan de opzegging worden vernietigd.
Hulp van ervaren advocaten bij ontslag?
Wilt u advies of hulp bij ontslag van een arbeidsrecht advocaat uit Zwolle? Neem direct contact op. Het kantoor van MEESTERLIJK bevindt zich aan de Zwartewaterallee 46, 8031 DX in Zwolle en is centraal gelegen. De locatie is goed te bereiken met de auto. U kunt uw auto parkeren bij de hoofdingang van het gebouw ons advocaten kantoor. Binnen enkele minuten zit u op de ring of snelweg van Zwolle.