Beperking compensatie transitievergoeding voor grote werkgevers vanaf 2026

Het kabinet heeft in februari een wetsvoorstel gepubliceerd dat de compensatieregeling voor transitievergoedingen bij langdurige arbeidsongeschiktheid wijzigt. Als de plannen doorgaan, kunnen vanaf 1 juli 2026 alleen kleine werkgevers nog compensatie aanvragen voor de transitievergoeding bij ontslag na langdurige ziekte.
Wat verandert er?
Heeft u een werknemer in dienst die na twee jaar ziekte wordt ontslagen? Dan moet u een transitievergoeding betalen. Op dit moment kunnen alle werkgevers deze kosten via het UWV gecompenseerd krijgen. Vanaf 1 juli 2026 geldt deze regeling alleen nog voor kleine werkgevers: werkgevers met minder dan 25 werknemers.
Waarom deze aanpassing?
Het kabinet stelt dat grotere werkgevers voldoende financiële draagkracht hebben om deze kosten te dragen. Daarnaast speelt kostenbesparing voor de overheid een belangrijke rol. De overheid verwacht dat het aantal compensatieaanvragen met tachtig procent zal afnemen, wat een structurele besparing oplevert van enkele honderden miljoenen euro’s per jaar.
Terug naar af?
Teneinde deze kosten te voorkomen zouden de grote werkgevers ervoor kunnen kiezen om de arbeidsovereenkomst met de zieke werknemer niet te beëindigen, en dus weer ‘slapend’ te gaan houden. De Hoge Raad besliste in zijn Xella-beslissing dat een werkgever op grond van goed werkgeverschap in principe moet meewerken aan beëindiging van het dienstverband als de werknemer dat vraagt. Deze beslissing was echter wel gekoppeld aan het feit dat er compensatie mogelijk was. Het is dus de vraag of deze verplichting vanaf 1 juli 2026 overeind blijft.
Wetsvoorstel
Het betreft een wetsvoorstel, de Tweede en Eerste Kamer moeten nog instemmen. Uiteraard houden we je op de hoogte over het vervolg.