Ga naar overzicht

Prinsjesdag: highlight kabinetsplannen voor werkgevers en HR

20-09-2024 16:14
Prinsjesdag: highlight kabinetsplannen voor werkgevers en HR

Het kabinet heeft deze week haar plannen gepresenteerd. Veel plannen zijn nog niet concreet uitgewerkt en betreffen voornemens. We zetten een aantal belangrijke punten op een rij:

  • Aanpak schijnzelfstandigheid
    Het wetsvoorstel Verduidelijking beoordeling arbeidsrelatie en rechtsvermoeden gaat door. Deze wet tracht duidelijkheid te brengen over wanneer sprake is van het verrichten van werkzaamheden door een zelfstandige (ondernemer) of dat sprake is van werknemerschap.

  • Het nulurencontract wordt afgeschaft
    De Wet verbetering zekerheid flexibele krachten wordt door gezet. Deze wet schaft het nulurencontract af. Daarvoor in de plaats komt een zogenoemd bandbreedtecontract. Het doel is dat draaideurconstructies hiermee eindigen en een vast contract de norm gaat worden.

  • Vereenvoudiging verlofstelsel
    De wens ligt er om het verlofstelsel vanuit de Wet arbeid en zorg te vereenvoudigen omdat werknemers steeds vaker arbeid met zorg (moeten) combineren. Hiervoor wordt de SER om advies gevraagd.

  • Compensatie transitievergoeding bij langdurige arbeidsongeschiktheid wordt afgeschaft
    Het voornemen is dat werkgever met 25 werknemers of meer geen compensatie meer ontvangen van de transitievergoeding bij ontslag van een werknemer die langdurig arbeidsongeschikt is.

  • Meer mogelijkheden re-integratie buiten eigen organisatie
    Het kabinet wil kleine en middelgrote werkgevers meer mogelijkheden bieden de re-integratie van een zieke werknemer na één jaar ziekte volledig te laten richten op het vinden van een werkplek bij een andere werkgever.
  • Personeelsbehoud in tijden van crisis
    Het wetsvoorstel Personeelsbehoud bij Crisis wordt door gezet. Hierdoor kunnen werkgevers hun werknemers behouden in tijden van crisis die buiten het ondernemingsrisico vallen.

  • Verdere vormgeving van de Wet werk en inkomen (WIA)
    Het kabinet wil op basis van de eerdere uitwerkingen van de adviescommissie OCTAS (Onafhankelijke Commissie Toekomst Arbeidsongeschiktheidsstelsel) tot concrete voorstellen komen.

  • RVU regeling loopt per 31 december 2025 af
    Deze regeling biedt de mogelijkheid om werknemers onder bepaalde voorwaarden met vroegpensioen laten gaan zonder dat de eindheffing van 52% is verschuldigd. Het kabinet en de vakbonden zijn in gesprek over een vrijstelling voor een vroegpensioen na afloop van de RVU regeling.

Vragen?
Neem gerust contact met ons op!