Toch faillissement na turboliquidatie!
Al eerder schreven wij over de mogelijkheid van het beëindigen van een besloten vennootschap middels een turboliquidatie. Een turboliquidatie is een snelle manier om een vennootschap te ontbinden: er vindt er namelijk geen vereffening (financiële afwikkeling) plaats vanwege het feit dat er geen activa meer zijn, maar enkel schulden. Een voorwaarde is dus wel dat er geen huidige en toekomstige baten meer aanwezig zijn in de onderneming.
De vraagt die gesteld kan worden is of de turboliquidatie altijd geoorloofd is. Dat dit niet altijd het geval is blijkt wel uit een recente uitspraak van de rechtbank Den Haag. Ondanks dat een besloten vennootschap al was ontbonden middels een turboliquidatie werd toch het faillissement van deze vennootschap uitgesproken.
Wat was er aan de hand?
Na de turboliquidatie van de vennootschap heeft een crediteur van de vennootschap het faillissement aangevraagd. Deze crediteur zat met een onbetaalde vordering en stelde dat er een grond was om onderzoek te doen naar bestuurdersaansprakelijkheid, er waren meerdere jaarrekeningen niet gepubliceerd voor de liquidatie. Dat is een (wettelijke) reden voor onderzoek naar bestuurdersaansprakelijkheid en zou kunnen leiden tot een mogelijke bate.
De rechtbank was het daarmee eens, zij overwoog het volgende :
“3.5 (…)Wanneer niet wordt voldaan aan deze verplichting (tot tijdige deponering van jaarrekeningen, toevoeging MEESTERLIJK) heeft in geval van faillissement ingevolge artikel 2:248 BW het bestuur van de vennootschap zijn taak kennelijk onbehoorlijk vervuld en wordt vermoed dat deze onbehoorlijke taakvervulling een belangrijke oorzaak van het faillissement is. Dit leidt ertoe dat mogelijk iedere bestuurder (en/of feitelijk bestuurder) hoofdelijk aansprakelijk is voor het boedeltekort. (…)
De rechtbank komt vervolgens tot het oordeel dat “summierlijk is gebleken dat er nog (mogelijke) baten zijn en dat aan de overige vereisten voor faillietverklaring is voldaan”. Zij wijst daarom het verzoek tot faillietverklaring toe.
Een streep door de rekening van deze bestuurder naar het lijkt! Deze uitspraak leert maar weer dat dat de administratieve organisatie op orde dient te zijn en dat niet te lichtvaardig met een turboliquidatie moet worden omgegaan.
Mocht u vragen hebben of willen sparren over dit onderwerp, neem dan gerust contact met ons op!